Introduktion på hundskötar och hundinstruktörsutbildningen. Domesticering och dess effekter.

Nu i helgen är det äntligen introduktion inför utbildningen jag sett så otroligt mycket fram emot!
Idag började dagen med en presentation där vi "klasskamrater" fick berätta vilken inriktning vi valt. Höstterminen inleds med en hundskötarutbildning och till våren får man välja inriktning "hundinstruktör" eller "hunddagisföreståndare". Jag har tidigare valt instruktörsinriktningen men funderar på att gå båda inriktningarna. Att vara diplomerad hundskötare, instruktör samt hunddagisföreståndare är en bra bas att stå på i kunskap ifall jag vill öppna något eget att delvis livnära mig på inom hund. I så fall blir studietakten i höst 50% för mig men 100% till våren. Med tanke på att jag kommer arbeta 100% samtidigt så blir detta verkligen en utmaning, men det ska nog gå an! :) Jag vet att jag är ambitiös och engagerad nog att fixa det. Dessutom, efter att ha träffat många hundtränare i mina dagar, så hade jag med stolthet utbildat mig hos Therese som är ansvarig. Finns ett par företag jag aldrig däremot aldrig skulle vända mig till.

Efter presentationen så hade Therese Arvestrand (Dogsense) föreläsning i något otroligt intressant! Vi fick lyssna om hundens ursprung och domesticering. Visste ni exempelvis att hunden härstammar från en utdöd kinesisk varg enligt DNA-tester men att släkterna särskiljdes för över 100.000 år sedan? Vilker innebär att forskningar kring dagens vargs flockbeteende är rätt värdelöst ur tamhundssyn utan att man istället bör se på hur ferala eller byhundar beter sig idag för att få ett hum.
 
Domesticering är selektiv avel över lång tid som blir bestående hos avkomman. Alltså är det inte samma sak som prägling utan genetiskt. Att få berättat för sig om alla de domesticeringseffekter som finns var otroligt intressant! Exempelvis hängande öron, trubbnos, förlängd socialiseringsperiod, neoten (bibehållandet av valpdrag i personlighet och utseende i vuxen ålder), skygghet, tvåspråkighet (det djur som bäst kan läsa av oss människor är såklart hundarna) osv.
Något som var helt ny information för mig var att under domesticeringsprocessen så har INGA beteenden försvunnit eller tillkommit via avel. Tröskelvärdet (alltså vad som måste ske för att beteendet ska utföras eller triggers) för att utlösa beteendet har enbart förändrats.
Ett exempel som Therese tog upp: Tibben har nära till skall, alltså är tröskelvärdet för den egenskapen låg, medans det krävs ganska mycket mer för att en borzoi ska skälla, alltså är tröskelvärdet betydligt högre.
Att alla hundar har jaktinstinkt är ett annat exempel, men beroende på selektiv avel så är tröskelvärdet olika hos olika raser rent generellt och för vissa individer så utsätts de inte för tillräckligt hög trigger för att någonsin känna lusten att jaga. Dock är kanske jakten ett sämre exempel då det är något som finns i de flesta individer.

Åååh som jag har lärt mig massor idag! Detta är enbart en bråkdel. Jag ser fram emot morgondagens föreläsningar och grupparbeten och att komma igång ordentligt med min utbildning.

 
 

Kommentera här: