Det där med Neoteni och "utvecklingsstörda(?) vargar"

De senaste veckorna har jag upprepande gånger stött på det intressanta begreppet "Neoteni". Neoteni är när ett vuxet (könsmoget) djur behåller egenskaper och utseende ifrån ungdomsstadiet.
I hundars fall innebär det att de får en rundare skallform, hängande öron och förblir valplika till utseendet.
Beteendemässigt förblir hundarna mindre självständiga, bibehåller lekfullheten ofta livet ut, mer acceptans för det okända, mindre strikt gruppsuppfattning, sämre dödande förmåga, sämre förmåga att lösa komplexa problem och mindre rädslor.

Ett mycket intressant stycke i Per Jensens bok "Hundens språk och tankar" heter "Är hundar utvecklingsstörda vargar?".

Jag tänkte att jag citerar direkt ur boken:
"En omfattande studie undersökte DNA-sekvenser från fler än 900 hundar och 200 vargar från olika delar av världen. Hundarna representerade mer är 70 olika raser. Forskarna fann att nästan alla hundar, oavsett ras och ursprung, har en gemensam variant av en gen som kallas WBSCR17, vilken skiljer sig från den som alla vargar bär på. Det tyder på att man tidigt under donestiseringen selekterat individer med just den genvariant och att alla nu levande hundar ärvt den från sina tidiga förfäder. Förmodligen styr den någon egenskap som var viktig för vargarnas omvandling till hund."

Hos människor så orsakar skador i samma gen Williams-Buerens syndrom som har utöver sin avvikande ansiktsform vissa specifika egenskaper i personligheten som urskiljer sig från det som klassas som "normalt". Personer med detta syndrom beskrivs som hypersociala, oerhört trevliga och intresserade av andra människor, älskar att ungås och har en överlägsen språklig förmåga. De formulerar sig alltså bra och är duktiga på att kommunicera.

Så med detta avslutar jag med citatet "Kanske domesticerade vi vargar som har en genetiskt betingad utvecklingsstörning!" ❤️

Kommentera här: