Landseer - Vår smidiga sjöko till hund

Bildresultat för landseer

Det senaste avsnittet i min utbildning handlade om att lära känna lite olika raser, behov och ursprung. Jag har därför en lång lista på lager med beskrivningar av lite olika raser där jag utgått ifrån olika källor för att få en så korrekt bild som möjligt.
Har ni själv stor kunskap utav rasen får ni gärna uppdatera mig ifall något jag skriver är felaktigt!
Detta är alltså en liten summering utav Landseern:

Landseer hör till grupp 2 (schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar, sennenhundar) och är en vattenarbetande hund. Den benämns ofta tillsammans med Leonberger och Newfoundland som "stora vattenhundar". Gemensamt för dessa tre stora raser är deras medfödda intresse att livrädda människor i vatten och med sin simhud mellan tårna är de oerhört smidiga i vatten.
Den har trotts allt förr används till just livräddning och att apportera föremål i vatten och även vid fiske. Landseern är ursprungligen från Tyskland och Schweiz och är uppkallad efter den brittiske konstnären Sir Edwin Landseer som gjorde målningar utav rasen. Denna storvuxna ras är vit med svarta tecken och pälsen känns lite "oljig" och är hårt lockig, krusig eller mjukt vågig. Pälsen och underullen är mycket tät och behöver borstas mellan varven.  Den har två kraftiga fällningsperioder per år men släpper även en hel del päls där emellan. Ju bättre man sköter pälsen ju blankare och bättre blir den. Har man något emot att få in smuts och att ha päls på alla textiler så bör man se sig om efter en annan ras.
Rasen är lugn och stabil mentalt, väldigt barnvänlig och kontaktsökande. Efter mentaltester kan man sammanfatta rasen som nyfiken, social och lekfull. Den ska sakna jaktintresse men har ett stort doftintresse och kan ofta lukta sig till vatten.
Hälsomässigt är det en frisk ras som normalt blir mellan 8-10 år gammal. Men som många utav de större och tyngre raser så förekommer höftledsdysplasi (HD) vilket varje enskild uppfödare har ansar i sitt avelsarbete att förebygga med hjälp utav röntgen. Det är viktigt att när hundar av denna ras är valpar att de inte överansträngs utan ska röra sig på sina villkor fram tills att den är vuxen. Hos Landseern förekommer även en ärftlig form utav blödarsjuka som heter CTP Trombopati. Som mål har rasklubben att kartlägga denna sjukdom för att få fram så friska individer som möjligt i denna lilla ras. Man kan med hjälp av DNA-tester utesluta sjuka individer i aveln.
Trots sin stora kroppshydda är denna hund lätt att arbeta med då den kommer bra överrens med både djur och människor samt livlig och rör sig kvickt i vatten och på land. Eftersom de kan vara buffliga vid lek och trycka sin stora kropp emot en, eller hälsa genom ett stadigt tag om personens handled  så kan det vara bra att träna in ett tydligt stopp i tidigt skede då detta inte uppskattas av alla. Detta kan man ha i åtanke första gången man möter en individ av denna ras.
Eftersom detta är en väldigt stor hund som gärna håller sig till sin flock hade jag som ägare lagt stort fokus på koppelgående och relation till en början. Låtit kroppen växa klart innan jag hade gett den fysisk hård träning. Sett till att simträna den ofta men även massor av fri lek i vatten. Fokus på nosarbeten och härliga promenader och springturer som motion. Bära klövjeväska på fjällturer eller att få dra är även det passande aktiviteter för denna ras. Korta pass om man tänkt träna lydnad för att hunden inte ska tröttna snabbt.

Källa:
(1) Din hund - Hundraser i Sverige Geneborg, Malm, Isaksson, Mårtensson, Hedekäll s. 232
(2) Allt du behöver veta om hundar – David Adlerton s.347
(3) http://skk.se/sv/landseer i sammarbete med rasklubben Svenska Landseerklubben http://svlk.se/
(4) Rasdokument och avelsstrategi från rasklubben http://svlk.se/landseerinfo/index.html
(5) Artiklar från SKK om rasgruppen

Kommentera här: