Träning, hundstudier och avancerad tävling

I veckan har jag pluggat massor efter jobbet och även klämt in ett par träningspass för att få ordning på högerhandlingen.
Jag har bekantat mig med Turid Rugaas samling och exempel utav Lugnande Signaler och ska framöver fokusera på en signal i taget som hundarna gör för att lära mig läsa av dem utantill. Det var verkligen en ögonöppnare för mig och vi har stått många gånger, Cilla och jag, för att spana in hundar och jag berömmer henne varje gång hon gör en lugnande signal för att förstärka hennes hundspråk. Med tiden kan detta eventuellt hjälpa henne att välja att kommunicera med de främmande hundarna istället för att stirra och resa ragg för att hon känner sig obekväm.
Rekommenderar er starkt att läsa den! Det tog inte mer än kanske två timmar att läsa igenom men det är verkligen en nyttig bok.

I onsdags tränade vi Rallylydnad med dagmatte och fick snabbt sällskap av ett gäng barn som ville kolla på. De var nyfikna på vad man gjorde med skyltarna och det visade Pirat upp med nöje! Cilla fick visa hur hon klättrar på väggarna och träden vilket barnen tyckte var väldigt spännande. Dagmattes spets är ju så himla söt, älskar foppatofflor så mycket! Kanske är en motivation ifall hon kommer ut och tävlar, räcker med att ha på sig skorna ;)
Dagmattes äldsta Welsh Freya tränade freestyle och plockade faktiskt rosetter på tävling i Umeå igår! Världens duktigaste!

I fredags hade jag tagit ut en semesterdag och åkte förbi brukshundklubben här i Norrköping och byggde ihop en rallybana igen. Pirat fixade alla skyltarna förutom, som vanligt, "backa tre steg" på höger sida av kroppen. Det är verkligen våran värsta skylt! Cilla hade noll fokus alls och gick knappt att få runt banan så vi gick och tränade hundspråk istället. Berömde varje gång hon gjorde en specifik lugnande signal när hon tittade försiktigt mot de andra hundarn. Två schäfrar gjorde utfall mot varandra och hon gjorde inte en ansats att ens sända ut några hotfulla signaler trots ett avstånd på bara tio meter.
Efter att ha läst Turids häfte så har jag insett att Pirat är rätt duktig på att få in de lugnande signalerna i vardagen redan. Så där kan vi hjälpa honom att bli ett proffs!

Igår tävlade både Cilla och Pirat Rallylydnad igen. Cilla verkar ha fattat att hon inte får varken belöning, tillsägelser eller något annat förutom uppmuntrande ord på planen så henne fick jag första starten ta från banan efter tre skyltar för hon skulle bara stå och titta på en buske, en människa, en kon osv. Det var ju inte ens en hund hon låste sig på utan bara helt okontaktbar hur mycket jag än tjoade och hade mig.
Med tanke på hennes debut där hon kammade hem 74p så rannsakade jag mig själv och funderade på vad vi kan göra annorlunda. Jag bytte halsband och gick över ett band och tränade trick med mängder av godis strax innan vår andra start.
Denna gång fick jag, efter många om och men, henne runt hela banan! Men vad man fick kämpa 😂
Hon stannade och slickade på skyltar, fastnade vid fläckar, vägrade gå bredvid utan skulle vara långt framför eller fastna i en sittrörelse i luften.
Men denna vända hade vi i alla fall kul på banan så vi klev av glada (med våra MINUS SJU poäng som blev kvar. Får man alltså mer än hundra i avdrag så blir slutresultatet oavsett 0.0, men vi blev inte diskade eller behövde bryta i alla fall 😂).
Nu ska hon få en liten tävlingspause och vi ska nöta in externbelöning så att hon har en motivering att arbeta trots att den inte syns framför hennes nos.

Pirat däremot han var supersduktig, om något ivrig. Två olika banor, och tack och lov fick vi börja med den svåraste först. Vi kammade hem precis 70 poäng och starten därefter 91 poäng!!! Så två kvalificerade resultat och vi hamnade på en femteplacering på båda.
Så nu, efter enbart fyra starter i avancerad klass, så heter han RLDN RLDF RLDA deWhopps Evert "Pirat".
Innan året är slut ska vi ha hunnit plocka en mästartitel och även LP1 är målet!
Sedan lär det bli regelrevideringar i både rallyn och lydnaden så då har vi massor av spännande att öva på i vår.
Tänk att jag debuterade tillsammans med Pirat på tävlingsbanan för första gången i Maj. Tänk vad långt vi kommit på så kort tid! Tänk att hunden som gjorde utfall mot hundar och snappade efter människor gång på gång levererar på kurs, tävling och till vardags utan dessa tendenser idag.
Och tänk att Cilla som en gång i tiden högg mig i varenda hundmöte sköter sig exemplariskt på kurs och tävling idag. Mina stjärnor ❤️ vi kommer gå så långt ihop vi tre!

Kommentera här: