Att vandra och tälta med hund

I mars när isen fortfarande låg över sjön så fick jag och Pelle (husse/sambo) ett ryck och packade ryggsäcken med sovsäckar, liggunderlag och tält för att bege oss ut och spendera en natt i naturen. Eftersom vi inte visste hur Cilla skulle fixa att sova i en miljö hon aldrig vistats i så bestämde vi att vi fusktältar.. Vi vandrade i kanske en timma bara rakt ut i skogen från platsen vi hade ställt bilen. Mest för att veta att ifall hon skulle panika och inte kunna sova så skulle vi kunna avbryta hajkandet och åka hem.

Insåg rätt snabbt hur viktigt det var med vettiga selar och ett hundförarbälte för att underlätta vandringen. Tält slogs upp och vi bäddade i ordning. Åt lite gott och låg och pratade. Experimentet var lyckat och både Cilla och Pirat somnade snabbt som små bollar. Pirat nära tältöppningen där det drog skönt och Cilla som en boll i min famn mellan mig och husse och värmde upp oss. Med detta insåg vi att vi inte är begränsade när vi campar utan de kommer till ro lika snabbt som om de sov i sin egen bädd.
 
Senaste gången vi var ute så lagade vi även middag över öppen eld och vandrade längre bort. Vi hittade en fantastiskt mysig udde där vi slog läger. Låg och läste vid lägerelden och hundarna sprang runt lösa och badade med jämna mellanrum. Lade sig framför elden och värmde sig och somnade medans man själv bara tog det lugnt och njöt av naturen. Skogen och naturen är verkligen hundarnas rätta element. Det finns ingenting de stressar upp sig över där. Allt är frid och fröjd och de kommer lätt till ro och har en avslappnad och nöjd sinnesstämning. Nästa vecka om vädret tillåter ska vi hyra kanadensare och paddla ut i något dygn eller två för att tälta, elda, fiska och få en pause från vardagen.

Saker att packa med för hundarna:
Självhäftande bandage
Handduk
Myggmedel
Sårtvätt
Pinsett
Långlina
Hundförarbälte
Extra karbinhake
Sele med ring både framtill och mellan skuldrorna (ifall man behöver hjälpa till att dra upp dem för berg när man själv redan är uppe), gärna med handtag över ryggen
Täcke (om de är frusna av sig)
Kyltäcke (om de har svårt att hantera värmen)
Massvis med vatten samt skål (om man inte tänkt gå längst en sjö)
Någon energiersättning mellan måltiderna

Här kommer lite bilder från vår hajk i mars!
 
 
 
 

Kommentera här: