Hur jag tränat in en stabil vardagsinkallning

Eftersom inkallning är något som väldigt många tragglar med så ska jag sammanfatta hur jag gått till väga med Pirats inkallning. De första stegen fick jag introducerat för mig när jag träffade vår första probelmhundskonsult Anne Dahlin år 2014 med Cilla. Eftersom det varit så effektivt så har jag fortsatt att träna på detta vis och på egen hand avancerat med flera olika individer.
 
Att ropa sin hunds namn kan blir väldigt diffust då man använder hundens namn i vardagen. Du står och pratar med din kompis och hinner säga "Fido är snäll, Fido äter Royal Canin, Fido skäller på grannkatten" och så vidare. Hunden uppfattar kanske inte ens att namnet nämns i vissa sammanhang eftersom man rätt ofta pratar över huvudet på sina hundar. Att sedan tro att hunden ska komma första gången man säger "Fido" sedan när den annars kan höra sitt namn tio gånger utan att det händer något kan bli lite väl svårt för hunden.
Att man sedan krävar olika handlingar för varje gång man ropar hundens namn eller vilket kommando man än tänkt sig ("kom" är ju rätt vanligt) gör hunden ännu mer förvirrad.
 
"Räcker det att jag springer emot matte? Eller är det okej att springa förbi matte och rusa iväg igen? Räcker det med ögonkontakt? Hur långt ifrån? Man har ju trotts allt kommit... Ska jag sätta mig i närheten? Ska jag invänta att bli kopplad? Vad tråkigt att bli kopplad varje gång matte ropar.. Eller kan jag springa fram men ducka när matte försöker fånga mig?"
 
Jag har gjort så att jag har tränat inkallning med target. Nosen ska in i handflatan. Men att träna inkallning ute i skogen som steg ett är alldeles för tidigt. Hunden ska veta EXAKT vad som förväntas utav den innan du släppter den lös. Så här gick vi till väga för att targeten skulle sitta ordentligt.

Steg 1:
 

Sitt eller stå framför din hund.
Håll händerna framför dig med en godis i ena handen som du visar hunden. Slut handen kring godisen. Den andra handen ska du hålla bredvid men med helt öppen handflata. Använd väldigt gära något ruggigt gott godis så denna övning är byggd av förväntan!
Hunden kommer troligtvis till en början (eller väldigt länge) att försöka öppna den knutna handen om ni inte arbetat med target förut. Så fort hunden visar intresse för den öppna godislösa handen så ge samma sekund godisen ur den slutna handen.
Gör denna övning ca. 10 min om dagen i kanske en veckas tid. Även om hunden fattar direkt så fortsätt att göra denna övning ofta och i korta stunder med väldigt god belöning. Försvåra genom att flytta händerna långt ifrån varandra, stå upp ibland, sitt ibland, byt hand som godisen är i. Så länge den ena handen har en godis i sig som hunden känner till och den andra är öppen så hunden förstår att noskontakt med den handen genererar i belöning från den andra.

Steg 2:
 

Lägg till ett kommando.
Gärna ett kommando du ej använder till vardags eller råkar säga för ofta i vardagssituationer. Inte heller samma kommando som du använder dig utav i exempelvis tävlingslydnaden. Jag har använt mig utav ett tydligt "hit". Träna detta på samma vis som steg 1 fast med kommando. När hunden kopplat kommandot med handlingen så kan du förflytta övningen till svårare miljöer.
På promenad när hunden är kopplad är det perfekt att någon gång eller tre ropa "hit" oförberett och låta hunden dutta nosen mot din öppna hand och sedan bjuda på gotta från den andra. För att försvåra så kan du göra det när hunden fastnat i en fläck med nosen som luktar gott eller när den fått syn på en intressant hund.

Steg 3:
 

Försvåra succesivt.
Viktigt är att inte ha brådska med försvårningen utav miljön. Samtidigt måste man utmana under kontrollerande former. Ha långlina på hunden, kalla in. Befinn dig i en hundrastgård fylld med dofter, kalla in. Gör en inkallning när hunden är kopplad och ni går förbi nära en annan hund, klarar den av att bryta? Grattis! Ge riktigt god godis.
Viktigt är att aldrig använda dubbelkommandon. Hunden ska komma på första försöket, annars får ni förenkla och göra om. Varje gång hunden gör rätt ska vara en fest! Beröm gärna med röst och klapp och bus kombinerat med gottan.

Förslag på försvåringar:
- Andra svåra övningar är att kalla in när hunden leker med en annan hundkompis mitt i det roliga. Viktigt är då att så fort hunden lyssnat och fått belöning så är den välkommen att leka vidare på ett frikommando så inte inkallningsordet blir förknippat med enbart lekbrytande.

- Kasta iväg en boll och kalla in när hunden rusar emot bollen. Fixar den det så är din inkallning hyfsat stabil! Kasta sedan bollen en gång till och låt hunden hämta den denna gång som belöning. Eller helt enkelt ha två likadana bollar. Kasta - kalla in innan hunden nått fram - belöna med den andra likadana bollen.

- Är man två personer kan den ena köra flirtpole med hunden (som ett långt ridspö med en kamptrasa längst ned som hunden får jaga) och den andra stå vid sidan och kalla in mitt i jakten. Det är väldigt svårt till en början och mycket svårare ju mer jakt hunden har i sig.

- Placera ut grillad kyckling, godis och leksaker på marken, gör inkallning igenom och rakt över. Lyssnar hunden så kan den efter att ha duttat nosen i din hand få gå lös på sakerna efter ett frikommando.

- Är ni ett gäng med flera hundar kan ni ställa dem på två rader mittimot varanda, platsa hunden på ena sidan av raderna och lämna hunden. Kalla in hunden från andra sidan. Detta gör man enbart om man är säker på att sin  hund inte skulle springa fram och orsaka skada hos någon eller störa någon annans träning.

Enbart fantasin sätter gränser  på hur svår du vill göra träningen, och ju mer du utmanar i allt svårare miljö ju större är chansen att hunden vänder om och lyssnar på dig den dagen den är påväg ut på motorvägen efter en hare.
Självklart fungerar inte detta för alla, men många hundar kan må bra av att veta EXAKT vad som förväntas utav den. "Nosen ska in i den öppna handen oavsätt vad jag gör innan, sedan får jag belöning och det är kul!"
 

Kommentera här: